Wat is een domeinnaam Print

• 1

Korte uitleg

Een domeinnaam is een naam die wordt gebruikt om de locatie van de website of andere services op het internet te vinden, te vergelijken met een huis adress.  Bijvoorbeeld onze domeinnaam is "m3t.nl".

Elke domeinnaam kan bestaan uit een letters,cijfers en "-" min teken, zonder spaties en bijzondere tekens.

Technische uitleg

Domeinnamen worden gebruikt om een of meer IP-adressen identificeren. Bijvoorbeeld de domeinnaam microsoft.com vertegenwoordigt ongeveer een dozijn IP-adressen. Domeinnamen worden gebruikt in URL's naar bepaalde webpagina's te identificeren. Bijvoorbeeld in de URL http://www.m3t.nl

Elke domeinnaam heeft een achtervoegsel dat aangeeft welke top-level domein (TLD) toe behoort. Er zijn slechts een beperkt aantal van deze top level domeinen. Bijvoorbeeld voor landen:

• nl - Nederland
  • be - België
  • ca - Canada

en overige :

• com - commercieel bedrijf
  • net - Netwerk organisaties
  • org - Organisaties (non-profit)
  • gov - Overheidsinstellingen
  • edu - Onderwijsinstellingen
  • mil - Militaire

Het internet is gebaseerd op IP-adressen , niet domeinnamen. Maar omdat mensen moeilijker nummers kunnen onthouden dan namen heeft elke website of internet service een Domeinnaam. Dit domein naam wordt door het Domain Name System (DNS)-server verlaatld naar ip adressen.